Cheesin levert elke box GRATIS en GEKOELD tot aan je voordeur

Hoe haal je dit eindejaar het meeste uit jouw kaasplank?

 

Velen onder ons zetten traditiegetrouw een heerlijke kaasplank op tafel tijdens de Kerstperiode. Vaak is kaas immers synoniem voor gezelligheid, kaarslicht, familiegeluk en ongedwongen genieten in groep. Nu de coronaregels voor de feestdagen finaal zijn vastgelegd, weten we dat 2020 anders zal verlopen. We zullen moeten vieren in gezinsverband, of in beperktere kring.

Wil dit zeggen dat we niet meer mogen genieten van onze jaarlijkse kaasplank? Uiteraard niet!
Maar hoeveel kaas heb je dan nodig? Welke portie per persoon? En moet alle kaas dan in één keer gegeten worden?

Bij bovenstaande vragen is er één belangrijke regel: jij en jouw tafelgenoten moeten vooral genieten van de kaasplank. En omdat iedereen anders is, zijn hier geen strikte wetmatigheden. Maar wat we jou wel kunnen meegeven, zijn een aantal praktische tips & tricks om ervoor te zorgen dat jouw kazen in topconditie blijven.

 

  • Hoeveel kaas moet ik per persoon voorzien?

Normaal raden wij als dessert zo’n 150g kaas per persoon aan. Voor een diner mag je rekenen op zo’n 250g à 300g kaas per persoon (Kerst of Eindejaar zijn traditiegetrouw momenten van lichte overdaad, dus we eten op deze dagen normaal gezien iets meer dan anders).

Onze eindejaarsbox ‘Les Étoiles’ bevat +-1,1kg kaas. Perfect dus voor een heerlijke kaasplank voor 3 à 6 personen.

  • Hoe lang blijven mijn kazen houdbaar?

De kazen die je bij cheesin bestelt, zullen altijd bij jou geleverd worden als ze perfect gerijpt/geaffineerd zijn. Dit wil zeggen dat ze minstens 7 tot 10 dagen kunnen bewaard worden in de koelkast. De hardere kazen van onze eindejaarsbox, zoals Etivaz, blijven het langst houdbaar. Zachtere kazen zoals het geitenkaasje of Brie de Melun, eet je best het eerst.

Onthoud dat kaas eigenlijk is ontstaan als methode om melk langer te bewaren. Dit wil zeggen dat veel kazen ook na deze specifieke periode, nog perfect eetbaar zijn, ook al zal hun textuur en smaak veranderen.

  • Hoe bewaar ik mijn kazen best?

De beste plaats om jouw kazen te bewaren is de koelkast. Maar ook in de koelkast zijn er plaatsen die beter geschikt zijn dan andere. Vermijd de deur, want deze plaats is heel uitdrogend. Plaats je kazen ook niet in een volledig gesloten doosje type Tupperware. De beste optie is de groenten- en fruitlade onderaan de koelkast. De groenten en het fruit creëren een vochtig microklimaat waarin jouw kazen zich helemaal prima zullen voelen.

  • Ik ben de verpakking van mijn kazen kwijt. Kan ik ze opnieuw inpakken?

Van zodra je jouw kazen ontvangt, verwijder je de vacuümverpakking en controleer je de verpakking. Mocht het kaaspapier beschadigd zijn, dan moet de kaas opnieuw verpakt worden.

Je gebruikt hiervoor best vetvrij papier of bakpapier (met waslaagje). Verpak jouw kazen zeker niet in huishoud- of aluminiumfolie. Dit doet de kazen immers zweten. En aangezien het vocht niet weg kan, loop je kans op ongewenste schimmelvorming die de smaak negatief zullen beïnvloeden.

  • Mijn kaas ziet er wat uitgedroogd uit, of er is wat schimmel op de korst ontstaan. Kan ik deze nog steeds eten?

Absoluut! Met een mesje verwijder je de beschadigde kaas, of snij je een dun sneetje weg. De rest van de kaas is perfect eetbaar en smaakt ongetwijfeld nog heerlijk.

  • Wanneer haal ik mijn kazen best uit de koelkast?

Zet jouw kazen nooit onmiddellijk op tafel nadat je ze uit de koelkast hebt gehaald. De koude zorgt ervoor dat de smaak gedeeltelijk geneutraliseerd wordt. Laat daarom jouw kazen gedurende geruime tijd (minstens 1 tot 1,5 uur) wennen aan de kamertemperatuur. Zo ontwikkelen ze ten volle hun bijzondere smaakpalet. Extra tip: verwijder de verpakking niet, zo vermijd je het risico op uitdroging.

  • Ik wil enkele dagen op rij genieten van mijn kazen. Moet ik dan telkens het hele stuk op tafel zetten?

Als je niet van plan bent om al jouw kaas in één keer op te eten, raden we aan om een gepast stuk af te snijden van de kaas. Elke keer de kaas op kamertemperatuur wordt gebracht, komen alle culturen en goede schimmels immers opnieuw tot leven en gaat het rijpingsproces verder. Teveel verandering in temperatuur zal de optimale smaakperiode dus inkorten. Vergeet niet om de rest van de kaas opnieuw mooi te verpakken en in de koelkast te bewaren voor later.

  • Mag kaas ingevroren worden?

Ja, kaas mag ingevroren worden. Maar we raden dit ten stelligste af aangezien het vriezen en ontdooien onomstotelijk de smaak en textuur van de kaas zal beïnvloeden. Kaas die werd ontdooid kan eventueel wel gebruikt worden om te koken, waar de smaken zullen versmelten met die van andere ingrediënten.

  • Hoe kan ik – op afstand – met vrienden of familie genieten van mijn kaasplank?

Ook in deze speciale eindejaarperiode kan je samen genieten van een heerlijke kaasplank – ook al is het niet mogelijk om rond dezelfde feesttafel te zitten. Bestel voor jezelf én jouw vrienden of familie gewoon de Les Étoiles-kaasbox, organiseer een video-call en beleef een uniek moment met jouw geliefden.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen om jouw bijzondere kazen in topconditie te houden. Want kaas maakt elke feestperiode onvergetelijk.

Ook genieten van onze eindejaarsbox? Bestel hem dan nu op www.cheesin.be/bestellen. We leveren jouw box persoonlijk aan je deur op 23 of 30 december.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *