Cheesin levert elke box GRATIS en GEKOELD tot aan je voordeur

Op bezoek bij De Schapenmelkerij in Brakel

Brakel… één van de vele parels in de prachtige Vlaamse Ardennen. Glooiende heuvels, groene graaslanden en pittoreske boerderijen met meidoornhagen… je komt ogen te kort. Maar Brakel is niet enkel mooi, het is ook de geboorteplaats van een bijzondere kaas. Een kaas die wordt gemaakt met melk van al even bijzondere schapen. En omdat cheesin altijd gefascineerd is door mooie verhalen, ging ik onlangs met plezier op bezoek bij Willem en Krista.

Op de flanken van De Toep bouwen zij al geruime tijd aan hun droom: een eigen schapenmelkerij, die ze (heel toepasselijk) “De Schapenmelkerij” noemden 😊. Jaren terug, toen ze nog in de sociale sector werkzaam waren, verhuisden ze met hun vier kinderen naar Nederland om er stage te lopen op een gelijkaardige boerderij. Deze ervaring gaf hen het laatste duwtje. De beslissing om zelf een melkerij uit de grond te stampen was genomen.

Bij aankomst is het een drukte van jewelste in de schapenstal. Ik kom namelijk net op het moment dat Krista de dieren aan het voederen is. En het feit dat ik deze belangrijke taak onderbreek, kan duidelijk niet op sympathie rekenen van de kudde… Sorry dames!
Die kudde bestaat overigens voor het grootste deel uit Belgische Melkschapen, een stamboekras dat met uitsterven bedreigd is. De schapen geven wel veel en gemakkelijk melk, maar ze zijn niet echt interessant voor de vleesproductie. De laatste decennia ging het aantal Belgische Melkschapen drastisch achteruit maar met behulp van premies van de overheid willen enkele boeren zich opnieuw inzetten voor het behoud van deze mooie dieren. Top!

Krista en Willem hebben een duidelijke taakverdeling. Zij verzorgt de dieren – als gewezen dierenarts is ze hiervoor in de wieg gelegd. En hij transformeert de melk in vijf bijzondere Belgische kazen – een vaste, jonge schapenkaas van 8 à 10 weken (Brebis de Brakel), een variant met brandnetel, eentje met peper, eentje met Provençaalse kruiden en een belegen Brebis van 5 à 6 maanden. Deze schapenkaas is verdiend benoemd tot Erkend Streekproduct van de Vlaamse Ardennen. Wist je trouwens dat schapenmelk een rijkere samenstelling heeft dan koemelk? En hoger eiwitgehalte, meer calcium en de helft meer vitamine A maken het een prima alternatief voor koemelk.

Brebis de Brakel – een kaas waar je de liefde van de boer(in) voor de dieren smaakt. Keep it up, Krista en Willem!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *