Cheesin levert elke box GRATIS en GEKOELD tot aan je voordeur

La vraie Tartiflette!

Aha! De dagen worden steeds donkerder. De temperaturen dalen (eindelijk zou ik bijna zeggen). Al het groen wordt vervangen door prachtige tinten bruin, oranje en geel. De natuur maakt zich op om haar sober winterkleed aan te trekken.

En ook in de kaaswereld breekt nu een bijzondere tijd aan. De productie van enkele mooie geitenkazen wordt terug geschroefd tot de lente (en het jonge malse gras voor de dieren) opnieuw zijn gezicht laat zien. En enkele grote zomerkazen worden verder geaffineerd om ook in de winter onze smaakpapillen te verwennen.

Maar de herfst/winter is eveneens de ideale tijd om te genieten van enkele typische bergkazen en recepten.
Een van deze pareltjes is de Reblochon.

Reblochon werd voor het eerst geproduceerd in de 13e eeuw in Thônes in het Massif des Aravis. In die tijd waren de weides nog geen eigendom van de boeren. De huur die ze moesten betalen aan de monniken en edellieden werd bepaald op basis van de hoeveelheid kannen melk die hun koeien produceerden op één dag. Maar boeren waren ook toen al slim! Op de dag van de controle melkten ze hun koeien maar half zodat ze een lagere opbrengst hadden en dus ook minder huur moesten betalen. Later op de dag, toen de controleur vertrokken was, melkten ze hun dieren een tweede keer –  iets wat in hun plaatselijke dialect ‘re-blocher’ werd genoemd. Van deze melk – heel rijk en romig – werd kaas gemaakt: de Reblochon…

Vandaag bedekt de productiezone bijna de volledige Haute-Savoie en de Val d’Arly. De melk voor de Reblochon-kaas komt van regionale koeienrassen: hoofdzakelijk Abondance, maar ook Tarine- en Montbéliardes-koeien doen hun duit (en hun melk) in het zakje. Als één van de allereerste kazen verkreeg de Reblochon in 1958 het felbegeerde Europese AOP-label.

Vandaag worden twee soorten Reblochon geproduceerd. De Reblochon ‘fermier’ wordt artisanaal gemaakt op één van de 130 erkende boerderijen en afgewerkt met een groene caseïne-stempel. De Reblochon ‘laitier’ wordt geproduceerd met melk van meerdere boerderijen en draagt een rode stempel. Maar hoe dan ook: het belangrijkste ingrediënt van Reblochon is altijd volle, rauwe melk. Dit, samen met de strikte controle van de AOP-regels garandeert een rijke, unieke smaak. Na een minimale affinage van 18 dagen wordt elke kaas zorgvuldig verpakt, samen met een fijn plankje sparrenhout dat de vochtigheid van de kaas regelt.

Reblochon is het onmisbare ingrediënt van één van ’s winters bekendste gerechten: de Tartiflette! En hoewel er ondertussen tientallen recepten bestaan van tartiflette, opteren wij hier toch voor de échte, authentieke versie zoals ze al generaties lang in de chalets van de Franse Alpen wordt gemaakt. Geen witte wijn, geen exotische kruiden, enkel de basics die zorgen voor een onovertroffen smaak.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

·        1kg aardappelen
·        1 doosje (+-200g) spekblokjes (naar keuze gezouten of ongezouten)
·        200g ui
·        1 Reblochon des Aravis
·        100g room
·        2 eetlepels olijfolie
·        Zout
·        Peper

Het recept

1.      Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en spoel goed af met koud water.

2.      Snij de ajuinen en laat ze langzaam stoven in olijfolie. Als ze glazig zijn voeg je de aardappelen toe. Daarna volgen de spekblokjes.

3.      Laat de aardappelen half garen en voeg daarna de room toe.

4.      Verwarm de oven voor op 200°.

5.      Maak met een borsteltje of krabber de korst van de Reblochon schoon zodat hij zijn mooie oranje kleur terugkrijgt en snij de kaas horizontaal in twee.

6.      Giet de aardappelen, room en spekblokjes in een vuurvaste schotel en bedek de mengeling met de twee schijven Reblochon-kaas.
Let op: leg de korst van de kaas naar boven!

7.      Plaats de schotel 25 minuutjes in de oven.

Klaar! Nu nog een glaasje witte Vin de Savoie (vb. Apremont) en smullen maar!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *