Cheesin levert elke box GRATIS en GEKOELD tot aan je voordeur

Fermier… de passie van de boer

Aha! Een onderwerp dat in het DNA van cheesin zit verweven. Een belangrijk deel van onze missie is immers om jullie kennis te laten maken met superieure kazen. Kazen die met liefde en zorg zijn gemaakt door kleine producenten in Europa.

Als lid van de cheesin-familie zullen jullie dus elke maand kennismaken met pareltjes die de kracht, finesses en aroma’s van hun regio in zich dragen.

Een groot aantal van deze geselecteerde producten zijn ‘fromages fermiers’ / ‘boerenkazen’ / ‘farmhouse cheeses’. Vakjargon dat vaak op onze website terugkomt, maar dat misschien niet voor iedereen even duidelijk is. Moeilijk is het niet, belangrijk des te meer. Volg even mee…

Laten we beginnen bij het begin: wat betekent ‘fermier’ nu eigenlijk? Waarom is dit zo belangrijk? En hoe verschilt een fermier-kaas van de anderen?

 

Fermier-kazen worden OP DE BOERDERIJ geproduceerd door de BOER/KAASMAKER (vaak samen met zijn familie) met MELK VAN ZIJN EIGEN VEESTAPEL. Daarenboven worden de kazen ook TER PLEKKE GEAFFINEERD (of gerijpt).

Merk op: bij deze kazen worden dus helemaal geen andere partijen in het proces betrokken. Alle vakkennis ligt bij de boer op zijn boerderij. Dit is de meest traditionele manier van kaasmaken waarbij het karakter van de melk en het ‘terroir’ helemaal bewaard blijft.

Naast boerenkazen zijn er nog twee andere productiemethodes, die een duidelijk andere aanpak vergen:

  • ‘artisanale’ kazen
    Deze worden niet door de boer zelf geproduceerd, maar door een kaasmaker die melk gebruikt van boerderijen uit de regio.
  • ‘laitier’ kazen
    De kaas wordt geproduceerd met melk uit de wijde omgeving. Het proces is heel wat industriëler en de traditionele knowhow is hier minder belangrijk. Het gevolg is natuurlijk een kaas met minder karakter.

 

Iedereen nog mee? OK – dan komt nu misschien wel de belangrijkste vraag. Welke meerwaarde bieden deze fermier-kazen die we maandelijks voor jullie selecteren?

Wel, het grootste verschil zal je niet zien, maar zal je proeven! De smaak van fermier-kazen is veel meer uitgesproken. Het productieproces behoudt immers alle aroma’s en subtiliteiten. En daarenboven is de affinage perfect uitgevoerd. Het resultaat is een kaas waarin je de passie van de boer voor zijn dieren nog proeft!

Wij zullen altijd deze kleine producenten verdedigen. We zijn fier dat we met hen kunnen samenwerken om jullie op deze manier boerenkazen aan te bieden die nog écht smaken naar kaas. Weg van de grote multinationals met hun industriële methodes. Maar dichtbij de mensen, de dieren en de seizoenen. Want dat is volgens ons nog steeds de beste garantie op een superieur eindproduct.

Wisten jullie overigens dat van de totale kaasproductie in Frankrijk, slechts 1% bestempeld wordt als ‘fromage fermier’?
En dat van bepaalde kaassoorten er nog slechts één fermier-producent over is (vb. rauwmelkse Langres / Gaec des Barraques)!

Alle steun voor deze gepassioneerde vaklui is dus meer dan welkom als we deze unieke producten niet verloren willen laten gaan. En daar draagt cheesin zijn steentje aan bij.

Valt het op dat we echt houden van kaas? Goed zo, dat is de bedoeling! 🙂

 

Tot slot nog even dit:

Ook al zijn wij grote fan van boerenkazen, een etiket met de vermelding ‘fromage fermier’ is niet altijd zomaar een kwaliteitsgarantie. Het bewijst enkel dat de kaas op de boerderij werd gemaakt met melk van de eigen koeien, schapen of geiten. De kwaliteit van de kaas wordt uiteraard bepaald door de voeding van de dieren, het productieproces, de affinage, en bovenal de kunde van de kaasmaker…

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *